srijeda, 4. veljače 2009.

HRĐASTA GRINJA AGRUMA i GRINJA PUPOVA


Hrđasta grinja najčešće napada mandarinu i limun, a poslijedice su najuočljivije na plodovima. Ova grinja štete nanosi sisanjem, tako da plodovi mijenjaju boju, a samim tim gube i tržišnu vrijednost. Kora limuna postaje srebrnasta, dok kod mandarina poprima hrđastu, tamnosmeđu boju. Napadnuti plodovi ne razvijaju se do normalne veličine, a kora im je kruta i raspucala. Smanjena je i sočnost plodova, a povećava se i kiselost. Zbog kasnog primjećivanja ovog štetnika, štete su velike, obzirom da većina proizvođača napad uoči tek kada su oštećenja plodova vidljiva. Zbog slabe kontrole i zanemarivanja zaštite mnogi proizvođači prisiljeni su uništiti veliki dio uroda.

Kako bi se izbjegle posljedice napada potrebno je pratiti razvojni ciklus ove grinje. Ona prezimljuje uglavnom u pupovima, odakle izlaze ličinke i počinju se hraniti na mladim listovima. Nakon zametanja plodova grinje se sele na njih i tamo čine najveće štete. Tijekom godine hrđasta grinja može imati i do 20 generacija, pa je zbog svoje brojnosti u stanju nanijeti ogromne štete u nasadu. U istu porodicu spada i grinja pupova koja najveće štete radi na limunu, pa je za komercijalne proizvođače mandarina manje važna. Štete od ove grinje lako su prepoznatljive. Ona također prezimljuje u pupovima, a sisanjem može izazvati deformacije listova, cvjetova, grančica i plodova.

Zaštita od ovih štetnika počinje još u mirovanju vegetacije uz zaštitu od štitastih uši i crvenog pauka, tretiranjem CRVENIM ULJEM (1-2 %). Važno razdoblje u provođenju zaštite protiv ovih grinja je nakon cvatnje kada se provodi prvo prskanje HERBOSOVIM akaricidom ORTUSOM 5 SC, uz dodatak SUMPORA SC-80, fungicida koji ima određeno popratno djelovanje na grinje. Nakon što kontrolom uočite napad ovog štetnika, potrebno je nasad tretirati. Važno je zaštitu ponoviti kada plodovi narastu do veličine oraha, obzirom da tada grinje prelaze na plodove i počinju nanositi velike štete. Ponovljenim tretiranjem ORTUSOM 5 SC štete od ovog važnog štetnika agruma svest ćete na najmanju mjeru.

Nema komentara:

Objavi komentar