utorak, 27. siječnja 2009.

FORMIRANJE UZGOJNOG OBLIKA



Prva godina uzgoja:
Za uzgoj u prvoj godini potreban je oslonac.
Jednogodišnju sadnicu treba prikratiti na 80 cm, a preuranjene izboje skratiti na 1 do 2 pupa.
U vegetaciji treba pustiti provodnicu slobodno rasti, a ostale mladice pincirati.
Ako je u srpnju previše jakih postranih mladica, ne režu se, da se ne bi odstranilo previše lišća, nego se mladicama zavrtanjem (usukavanjem) oslabljuje i zaustavlja rast.
U tijeku vegetacije, od svibnja do lipnja, treba obavljati dobru zaštitu protiv breskvina savijača i breskvina moljca, jer oštećuju vrhove mladica koje se razgranjuju, a rast provodnica zaostaje.
Za odgovarajući rast mladica potrebit je optimalan omjer hraniva, i to dušika,fosfora i kalija (NPK) u omjeru 1,0 : 0,10 : 0,85

Druga godina uzgoja:
Prije početka vegetacije (kraj veljače početak ožujka) odrešu se jaki i razgranati izboji i konkurentne grane, a ostavlja se provodnica bez prikraćivanja. Početkom vegetacije treba, zbog konkurencije, jake izboje pincirati, pogotovo ako se nalaze pri vrhu provodnice. Nakon zametanja plodova, plodove treba što prije prorjeđivati. Nakon berbe, u ranih sorata odrežu se grane koje su nosile rod, i to samo ako se slabo razvija iz osnove grane mladica, koja iduće godine treba donijeti rod. Time se pospješuje razvoj rodnih grančica za iduću godinu.
Rez se uvijek pravi iznad osnovne grane, da bi na bivšoj rodnoj grani ostalo nekoliko mladica koje se razvijaju. U breskve u drugoj godini završava oblikovanje uzgojnog oblika.
U idućim godinama rezidba se obavlja kao i u drugoj godini.

Dakle:
Pravodobnom i pravilnom (oštrom) rezidbom u bresaka i nektarina osigurava se redovita rodnost te dobra obojenost i krupnoća plodova.

Nema komentara:

Objavi komentar